Doi emisari ai SUA au venit la București a doua zi după alegeri. Rose Gottemoeller: „Democrația este vie și sănătoasă în România. Așteptăm să lucrăm cu PREȘEDINTELE ales Iohannis și cu GUVERNUL SĂU”

Publicat: 20/11/2014, 00:26
Actualizat: 20/11/2014, 17:49

La doar o zi după alegerile prezidențiale, Rose Gottemoeller, subsecretarul de stat responsabil de controlul armamentelor și de securitatea internațională în Departamentul de Stat al SUA, a venit luni și marți în România, alături de Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politică de apărare și spațială și principalul negociator al acordului româno-american privind scutul antirachetă de la Deveselu, pentru a discuta cu oficiali ai MAE, dar și cu militarii de la Colegiul Național de Apărare despre perspectivele de securitate ale României și despre evoluția bazei de la Deveselu, unde România găzduiește elemente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA și NATO. La MAE, cei doi au avut discuții cu subsecretarul de stat Bogdan Aurescu, dar și cu Teodor Meleșcanu, chiar cu câteva ore înainte ca acesta să își dea demisia.

Într-un interviu acordat în exclusivitate gândul, cei doi oficiali americani din subordinea secretarului de stat al SUA John Kerry au vorbit despre cum s-au văzut alegerile prezidențiale și care sunt așteptările la Washington, de la noul președinte ales al României, Klaus Iohannis, și „de la noul său Guvern”.

De asemenea, au vorbit despre dorința Guvernului român de a întări relația militară cu China, dar și despre posibilitatea ca în România să fie amplasate noi capabilități militare americane și ale NATO, în afară de forțele de rotație care sunt angajate în prezent aproape permanent în exerciții comune cu armata română, ca urmare a deciziilor luate la summitul NATO din Țara Galilor, din septembrie. Cei doi au explicat că măsurile de reasigurare ale SUA pentru aliații din Europa, în contextul războiului hibrid purtat de Rusia în estul Ucrainei, vor continua să fie intense, că disputa privind dezechilibrul dintre trupele trimise în țările baltice și Polonia și cele trimise în sud-estul Europei, în România și Bulgaria, este luată în calcul la Washington și că finanțarea pentru aceste măsuri se va discuta cât de curând în Congresul SUA.

Rose Gottemoeller este subsecretar de stat pentru controlul armamentelor și securitate internațională, din martie 2014, însă se ocupă de acest domeniu la Departamentul de Stat încă din 2009. A fost șeful echipei de negociere cu Rusia a Noului Tratat de Reducere a Armamentelor Strategice (Nucleare) – START 2, intrat în vigoare din 2011. Este familiarizată cu politica militară și de securitate a Rusiei și a spațiului ex-sovietic și vorbește fluent rusa. Foto: Octav Ganea // Mediafax.

Negociator experimentat cu Rusia, după ce a condus echipa americană de negociere și a parafat în 2010 cu Kremlinul noul Tratat de reducere a arsenalelor nucleare dintre SUA și Rusia – START 2, Rose Gottemoeller vorbește și despre cum se vede la Washington criza declanșată de Rusia în Ucraina, la aproape un an de la începutul ei. Oficialul spune că SUA evită să intre într-un nou Război Rece, dar în același timp fac tot posibilul să rămână ferme și active în fața acțiunilor rusești, în contextul în care, de exemplu, se zvonește că noua doctrină militară a Rusiei, care va fi lansată în decembrie la Moscova, va identifica SUA și NATO în mod direct ca amenințări de securitate.

Rose Gottemoeller spune că, din experiența sa, rușii se țin de cuvânt când promit ceva la masa negocierilor și tocmai de aceea, la Washington îngrijorarea este foarte serioasă atunci când se vede că deși Moscova a acceptat niște condiții în negocierile de pace de la Minsk, cu Ucraina, totuși continuă să nu le pună în practică, ba chiar să facă contrariul.

Frank Rose este adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA, pe probleme de politică de apărare și spațială. O consiliază în aceste domenii pe Rose Gottemoeller și ține legătura cu comunitatea americană de informații pe aceste probleme. A fost negociatorul principal din partea SUA al Acordului româno-american privind scutul antirachetă și a implementării sale la baza din Deveselu. La începutul carierei, a făcut parte din staff-ul lui John Kerry, pe când acesta era senator. Foto: Octav Ganea // Mediafax.

Iată principalele declarații ale celor doi oficiali ai Departamentului de Stat al SUA:

â–º Despre alegerile din România și Klaus Iohannis:

Rose Gottemoeller:Cred că democrația este vie și sănătoasă în România, e destul de evident. În al doilea rând, așteptăm să lucrăm cu președintele ales Iohannis și cu guvernul său, suntem foarte interesați să continuăm să întărim relația bilaterală în toate domeniile și deci așteptăm să ne conectăm cu el cât mai repede posibil și să continuăm să muncim serios pentru întărirea parteneriatului nostru bilateral în multe domenii, inclusiv în unele domenii noi pe care președintele poate le are printre prioritățile sale. Va fi, cred, în continuare o relație sănătoasă și așteptăm să ajungem să îl cunoaștem și să lucrăm cu el”.

Frank Rose: „SUA continuă să vadă România ca pe un partener strategic cheie, în primul rând, iar în al doilea rând, nu anticipăm nicio schimbare în relația dintre SUA și România. Vedem sprijin pentru această relație strategică în toate partidele și știu că a existat sprijin aproape unanim pentru acordul privind sistemul de apărare antirachetă, în 2011. Așteptăm să lucrăm cu președintele ales și cu noul Guvern al României”.

â–º Despre noi trupe NATO/SUA în România, în contextul crizei din Ucraina:

Rose Gottemoeller: „Știu că există câteva îngrijorări cu privire la echilibrul dintre zona baltică, de nord, și această zonă din Marea Neagră. (…) Cred că va continua să existe o concentrare comună cu privire la zona unde trebuie să ne desfășurăm activitățile de reasigurare, ca Alianță Nord-Atlantică, nu doar ca o problemă bilaterală între SUA și România”.

Frank Rose: „Președintele a cerut peste un miliard de dolari pentru inițiativa de reasigurare, pentru aliații și partenerii noștri de aici, din Europa. Aș spune că există un sprijin bipartid puternic în Congresul SUA, pentru această inițiativă. (…) Cred cu tărie că în curând Congresul, cu un sprijin bipartid, democrații și republicanii, vor sprijini cu putere finanțarea acestei inițiative”.

â–º Despre interesul Guvernului Ponta de a avea o relație militară mai puternică cu China:

Rose Gottemoeller:Eu cred că țările trebuie să își dezvolte relațiile de lucru după cum e necesar și noi credem că avem cel mai puternic parteneriat strategic cu România, iar și mai mult, din punct de vedere multilateral, în interiorul alianței NATO avem o relație foarte puternică și sănătoasă cu România. (…) Nu văd niciun motiv ca sănătatea acestei relații să fie afectată de factori externi„.

â–º Despre Rusia și criza din Ucraina:

Rose Gottemoeller: „Washingtonul a fost foarte decis în timpul acestei crize a Rusiei în Ucraina să trimită mesaje clare Moscovei, să fie foarte clar asupra îngrijorărilor noastre când apar și fără echivoc în legătură cu aceste îngrijorări. Dar și să se asigure că nu intrăm într-un ciclu de acțiune/reacțiune, într-o spirală care duce la vreun fel de cursă a înarmării sau la vreun fel de nouă confruntare. Nu este în interesul nostru, nu este în interesul Moscovei și nu este în interesul aliaților noștri din Europa„.

Rose Gottemoeller: „Eu cred că este în interesul Rusiei să caute stabilitatea în această criză, iar modul de a face acest lucru este să urmeze pașii stabiliți la Minsk. (…) Sunt pași cu care Kremlin-ul a fost deja de acord în procesul de la Minsk, pentru a începe cu adevărat să reducă criza și a reveni la condițiile păcii și stabilității în regiune. Deci sper sincer ca Moscova să ia în serios aceste măsuri, suntem îngrijorați în ultima vreme că nu le ia în serios„.

Rose Gottemoeller:Experiența mea cu negociatorii ruși este că se vor ține de cuvânt, dacă promit ceva la masa negocierilor, se vor ține de cuvânt. Și deci este îngrijorător când vedem că nu se țin de angajamentele pe care și le-au asumat„.

â–º Despre scutul antirachetă de la Deveselu și poziția Rusiei:

Rose Gottemoeller:Rușii se plâng de ani de zile de apărarea antirachetă și de cooperarea antirachetă, deci cred că trebuie să acceptăm acest lucru ca pe o realitate a situației, încercăm să continuăm să le subliniem că sistemele pe care le construim în Abordarea Europeană Adaptivă în Etape și care lucrează și pentru SUA sunt sisteme limitate, care să protejeze împotriva unor amenințări limitate”.

Frank Rose: „Nu puteam să cerem un partener mai bun pentru a implementa acordul de apărare antirachetă, decât România. Tot ce am cerut, tot ce am avut nevoie, partea română a pus la dispoziție. Baza scutului antirachetă este în grafic și bugetată să devină operațională la sfârșitul anului viitor. Am avut ocazia să fiu aici anul trecut, la punerea pietrei de temelie a bazei și aproape toate componentele sunt acolo, începem procesul de verificare. Ultima etapă importantă pentru a declara sistemul operațional va fi vara viitoare„.

CITIȚI MAI JOS INTERVIUL INTEGRAL CU ROSE GOTTEMOELLER ȘI FRANK ROSE:

Gândul: După summit-ul NATO din Țara Galilor, există o așteptare pentru mai multe capabilități militare pe flancul de Est al NATO și în România. Care este perspectiva de la Washington, vor exista mai multe capabilități militare aduse aici în România sau în Marea Neagră, în afară de forțele de rotație și de exercițiile în comun care au loc acum?

Rose Gottemoeller: Vreau să încep prin a spune că am avut o reacție imediată de reasigurare și au avut loc activități de reasigurare, printre care misiuni aeriene în zona baltică, precum și în această regiune. Știu că există câteva îngrijorări cu privire la echilibrul dintre zona baltică, de nord, și această zonă din Marea Neagră, dar putem vedea că, în ce privește interesul și incursiunile Rusiei în Marea Neagră, ele sunt la fel de serioase. Deci cred că va continua să existe o concentrare comună cu privire la zona unde trebuie să ne desfășurăm activitățile de reasigurare, ca Alianță Nord-Atlantică, nu doar ca o problemă bilaterală între SUA și România. Acum îl las pe domnul Rose să vorbească despre activitățile care au loc la Capitoliu, ca urmare a interesului președintelui pentru această problemă a bugetului pentru reasigurare.

Frank Rose: După cum poate știți, președintele a cerut peste un miliard de dolari pentru inițiativa de reasigurare, pentru aliații și partenerii noștri de aici, din Europa. Aș spune că există un sprijin bipartid puternic în Congresul SUA, pentru această inițiativă. Va trebui să vedem cât de repede se mișcă Congresul, avem ultima sesiune a acestui Congres, sesiunea până la finalul mandatului președintelui Senatului, dar cred cu tărie că în curând Congresul, cu un sprijin bipartid, democrații și republicanii, vor sprijini cu putere finanțarea acestei inițiative.

Rose Gottemoeller: Ca o notă de subsol, aș spune că dacă e vreo finanțare care să se miște rapid prin Congres, va fi o finanțare legată de apărare, nu doar pentru acest scop, ci și pentru altele. De obicei au prioritate.

Gândul: După cum poate știți, duminică am avut alegeri prezidențiale aici în România. Vă așteptați să se schimbe ceva în ce privește parteneriatul SUA-România, sub noul președinte Klaus Iohannis? Ce așteptări are Washington de la această schimbare de președinte?

Rose Gottemoeller: În primul rând, am fost într-adevăr foarte impresionați de calitatea procesului democratic de aici din România. S-a luptat mult la aceste alegeri, s-a mers în două tururi pentru votarea președintelui, dar a fost o calitate foarte ridicată în ce privește dezbaterea, discuțiile și procesul ca întreg. Cred că democrația este vie și sănătoasă în România, e destul de evident. În al doilea rând, așteptăm să lucrăm cu președintele ales Iohannis și cu guvernul său, suntem foarte interesați să continuăm să întărim relația bilaterală în toate domeniile și deci așteptăm să ne conectăm cu el cât mai repede posibil și să continuăm să muncim serios pentru întărirea parteneriatului nostru bilateral în multe domenii, inclusiv în unele domenii noi pe care președintele poate le are printre prioritățile sale. Va fi, cred, în continuare o relație sănătoasă și așteptăm să ajungem să îl cunoaștem și să lucrăm cu el.

Frank Rose: Eu aș adăuga că SUA continuă să vadă România ca pe un partener strategic cheie, în primul rând, iar în al doilea rând, nu anticipăm nicio schimbare în relația dintre SUA și România. Vedem sprijin pentru această relație strategică în toate partidele și știu că a existat sprijin aproape unanim pentru acordul privind sistemul de apărare antirachetă, în 2011. Cred că a existat doar un vot împotriva acordului, iar asta pentru mine este un simbol al relației bilaterale puternice pe care o împărtășesc toate partidele din România. Așteptăm să lucrăm cu președintele ales și cu noul Guvern al României.

Gândul: O altă întrebare despre România. Recent, Guvernul României și-a exprimat nevoia pentru o cooperare militară mai bună cu China. A fost o întâlnire bilaterală la nivel militar, iar ministrul Apărării a spus că avem nevoie de o cooperare mai puternică cu China. Ce credeți despre asta, o țară care are o cooperare militară puternică și cu SUA, și cu China?

Rose Gottemoeller: Ei bine, președintele nostru tocmai s-a întors din China, deci nu ar fi bine pentru mine să comentez de faptul că România are un interes în relația cu China. Eu cred că țările trebuie să își dezvolte relațiile de lucru după cum e necesar și noi credem că avem cel mai puternic parteneriat strategic cu România, iar și mai mult, din punct de vedere multilateral, în interiorul alianței NATO avem o relație foarte puternică și sănătoasă cu România. Mai mult, aș spune că România a dat un exemplu în Uniunea Europeană, în ce privește mai multe sancțiuni care au ridicat recent probleme, în contextul incursiunii Rusiei în Ucraina și îngrijorărilor noastre privind preluarea Crimeii, deci România a jucat un rol puternic într-un număr de forme multilaterale, dar și în relația noastră bilaterală, deci nu văd niciun motiv ca sănătatea acestei relații să fie afectată de factori externi.

Frank Rose: Eu aș adăuga, și nu o să comentez declarațiile recente ale ministrului vostru al Apărării, că relația de apărare bilaterală SUA-România este extrem de puternică și eu mă aștept să continue să crească.

Gândul: O întrebare despre Rusia. Se spune că Rusia va identifica deschis NATO și SUA drept amenințări în noua sa doctrină militară, care va fi publicată luna viitoare. Credeți că este vorba de o escaladare în relația SUA-Rusia și care credeți că va fi răspunsul de la Washington, dacă într-adevăr acest lucru se va întâmpla?

Rose Gottemoeller: Să știți că îmi este foarte greu să comentez o situație ipotetică și nu aș vrea să comentez. Voi spune că Washington a fost foarte decis în timpul acestei crize a Rusiei în Ucraina să trimită mesaje clare Moscovei, să fie foarte clar asupra îngrijorărilor noastre când apar și fără echivoc în legătură cu aceste îngrijorări. Dar și să se asigure că nu intrăm într-un ciclu de acțiune/reacțiune, într-o spirală care duce la vreun fel de cursă a înarmării sau la vreun fel de nouă confruntare. Nu este în interesul nostru, nu este în interesul Moscovei și nu este în interesul aliaților noștri din Europa. Deci cred că este important să fim puternici și fără echivoc când avem îngrijorări față de ce face Moscova, să adoptăm acțiuni puternice ca răspuns și cred că gama largă de sancțiuni economice pe care am impus-o Rusiei, pentru a exprima cu adevărat îngrijorarea noastră serioasă față de ce se întâmplă în Ucraina, sunt instrumente importante pe care le-am pus în practică și dovedesc că au efect. Dar în ce privește o escaladare către vreun fel de cursă a înarmării sau Război Rece, trebuie să fim foarte precauți și atenți cu asta.

Gândul: Știu că sunteți un negociator experimentat cu rușii, ați negociat noul acord START. Criza dintre Rusia și Ucraina durează de aproape un an. Care credeți că ar fi o soluție, sunt rușii capabili de compromis, este președintele Putin capabil de compromis și de negociere cu adevărat?

Rose Gottemoeller: Deviza politicii ruse, de mai mulți ani, din anii ”90, când s-au confruntat cu o criză economică severă și cu instabilitatea țării, este să se concentreze pe stabilitate, ca o deviză a politicii lor naționale. Deci eu cred că este în interesul Rusiei să caute stabilitatea în această criză, iar modul de a face acest lucru este să urmeze pașii stabiliți la Minsk, să aducă pacea în estul Ucrainei, să înceapă să separe combatanții, să înceapă să facă pași pentru a restabili granițele internaționale, să se asigure că armamentele grele și echipamentele nu mai ajung din Rusia în Ucraina. Cu alte cuvinte cred că, în primul rând, da, Rusia are un interes în stabilitate, este un interes de durată. În al doilea rând, genul de criză care are loc în Ucraina, care continuă să fie provocată, nu este în interesul stabilității. Și în al treilea rând, sunt pași cu care Kremlin-ul a fost deja de acord în procesul de la Minsk, pentru a începe cu adevărat să reducă criza și a reveni la condițiile păcii și stabilității în regiune. Deci sper sincer ca Moscova să ia în serios aceste măsuri, suntem îngrijorați în ultima vreme că nu le ia în serios, chiar săptămâna trecută a apărut îngrijorarea față de noi transporturi de armament în estul Ucrainei, asta nu arată că ei caută pacea și stabilitatea. Deci este o îngrijorare. Dar cred că există potențial și avem chiar și pașii stabiliți în procesul de pace, deci ar putea fi realizat.

Gândul: Este un obicei pentru ruși să spună că fac ceva, apoi să nu facă ce au spus? Din experiența dumneavoastră…

Rose Gottemoeller: Nu pot să zic cât de obișnuit este acest lucru. Experiența mea cu negociatorii ruși este că se vor ține de cuvânt, dacă promit ceva la masa negocierilor, se vor ține de cuvânt. Și deci este îngrijorător când vedem că nu se țin de angajamentele pe care și le-au asumat, să îndeplinească diversele puncte stabilite în acordul de la Minsk, deci este îngrijorător. Dar cu siguranță, în cazul tratatului pe care l-am negociat eu, noul acord START, ei își îndeplinesc angajamentele, permit inspectorilor să intre în instalațiile nucleare rusești să le verifice, noi vizităm Rusia de 18 ori pe an în acest scop și ei vin în SUA, deci ei își îndeplinesc responsabilitățile sub acest acord important. Deci nu ar trebui să existe niciun motiv să nu poată continua să își îndeplinească responsabilitățile cu care au fost de acord în acordul de la Minsk.

Gândul: Vreau să vă întreb ceva și despre baza de la Deveselu, ca parte a sistemului de apărare antirachetă, ați vorbit despre asta și în conferință. Care sunt așteptările de la partea românească a sistemului, în ce privește apărarea Europei și a SUA, și cum se poziționează rușii față de acest lucru? Ei se opun mereu acestui sistem…

Rose Gottemoeller: Îl voi lăsa pe domnul Rose să răspundă la această întrebare, pentru că este un foarte bun expert pe Deveselu, fiind negociatorul nostru principal al acestui acord important, dar voi spune că rușii se plâng de ani de zile de apărarea antirachetă și de cooperarea antirachetă, deci cred că trebuie să acceptăm acest lucru ca pe o realitate a situației, încercăm să continuăm să le subliniem că sistemele pe care le construim în Abordarea Europeană Adaptivă în Etape și care lucrează și pentru SUA sunt sisteme limitate, care să protejeze împotriva unor amenințări limitate. Și vom continua să încercăm să îi convingem. Dar dați-mi voie să îl las pe domnul Rose…

Frank Rose: Vreau să repet ce am spus și în conferință. Nu puteam să cerem un partener mai bun pentru a implementa acordul de apărare antirachetă, decât România. Tot ce am cerut, tot ce am avut nevoie, partea română a pus la dispoziție. Dați-mi voie să folosesc această ocazie pentru a mulțumi României pentru sprijinul hotărât. Baza scutului antirachetă este în grafic și bugetată să devină operațională la sfârșitul anului viitor. Am avut ocazia să fiu aici anul trecut, la punerea pietrei de temelie a bazei și aproape toate componentele sunt acolo, începem procesul de verificare. Ultima etapă importantă pentru a declara sistemul operațional va fi vara viitoare, când vom avea un test de interceptare a sistemului Aegis Ashore din Hawaii, dar anticipăm că acesta va decurge bine. Dar repet, cred că avem un progres foarte, foarte bun și o mare parte din asta se datorează eforturilor importante ale oamenilor din România. În ce privește Rusia, după cum a arătat și subsecretarul de stat Gottemoeller, rușii au susținut de mulți ani că apărarea antirachetă este concepută împotriva Rusiei și că are potențialul de a submina capabilitățile sale strategice de descurajare. Noi am fost foarte clari că apărarea antirachetă americană și a NATO nu este direcționată către Rusia, nici nu are capacitatea să anuleze capabilitățile strategice rusești. De asemenea, am fost foarte clari că vom continua să progresăm cu implementarea bazei de aici, de la Deveselu, precum și a bazei din Polonia. Este vorba despre a ne asigura că SUA și prietenii și aliații săi se pot apăra împotriva amenințării cu rachete balistice. Și vom face acest lucru.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Când vom ști cine a câștigat alegerile prezidențiale din SUA
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul...
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
Locul unde au fost înregistrate -10 grade astăzi. România, lovită de un val de aer...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
A erupt vulcanul Lewotobi Laki-laki din Indonezia! Nouă persoane au murit și zeci de mii...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care ar putea bloca vânzările
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Gafa făcută de Ștefan Bănică Jr. Fiul său l-a taxat
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
VIDEO Adda, despre cum să răzbaţi în industria muzicală: "Asumaţi-vă hate, asumaţi-vă respingere, asumaţi-vă uşi...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Educația, ocupația și averea influențează riscul de deteriorare cognitivă